Ontmoeting Cruijff kwam in ander daglicht: ”Winst was met twee keer nummer 14"
Johan Cruyff blijft voor eeuwig het boegbeeld van het Nederlandse voetbal. De voetballegende wilde Max Verstappen graag ontmoeten in Barcelona tijdens de pre-season-tests in 2016. Cruyff. Niet lang daarna stierf de voormalig voetballer met nummer 14 aan kanker. Dat Verstappen ma zijn dood de GP won in Barcelona met een tijd van 1:41.40 zette deze bijzondere ontmoeting in een heel ander daglicht. Vandaag de dag een moment om terug te blikken op deze ontmoeting tussen twee sporticonen.
It's been nice to meet a great talent and fellow Dutchman @Max33Verstappen in #Barcelona https://t.co/piu0i5q8eU
— Johan Cruyff (@JohanCruyff) March 2, 2016
Telegraaf-sportjournalist Jaap de Groot maakte de ontmoeting van dichtbij mee. Hij vertelde hoe dit tot stand kwam. "Ik merkte op een gegeven moment een bepaalde fascinatie bij Johan voor Verstappen en het racen."
Toen Verstappen in Barcelona aan het testen was ter voorbereiding op het seizoen van 2016 vroeg de Groot aan de voormalig speler van Ajax, Feyenoord en Barcelona of hij een ontmoeting zag zitten met de jonge Formule 1-coureur. ''Ja, leuk, man. Wanneer?'', zei Cruijff enthousiast. Daarna zocht de journalist contact met Verstappens manager Raymond Vermeulen, die spontaan reageerde: ''Gaan we doen. Woensdag zou mooi zijn. Dan maken we er een mooie dag van.''
Longkanker
Cruijff kreeg zes maanden voor de ontmoeting de diagnose 'longkanker' en was al een tijdje aan de chemo. De nummer 14 was gebaat bij rust, maar dit uitstapje naar Circuit de Catalunya kon de grootmeester niet weerstaan.
Cruijff was volop aan het genieten op die bewuste 2 maart en wisselde veel gedachtes uit met de Red Bull-coureur en De Groot tekende dat op. ''De kunst is om iets door je knieën te zakken en recht vooruit te blijven kijken, terwijl je met je handen links en rechts de lampen uitdrukt'', zegt Verstappen over de handelingssnelheid in de cockpit. Cruijff reageert: ‘Dat is eigenlijk hetzelfde als bij het voetbal. Als je de bal hebt moet je daaroverheen kijken om het overzicht te houden. Terwijl ik de bal aan mijn voet had, was ik zo toch in staat om heel snel alles op het veld te overzien. Ook voetbal is dus niet alleen een kwestie van een hoge handelingssnelheid met de bal, ook met het hoofd'', vergelijkt de oud Europees voetballer van het jaar.
In 2016 had de Formule 1 besloten dat de rijder niet meer geholpen mocht worden bij technische problemen en moest Verstappen de handleiding van zijn bolide goed uit zijn hoofd kennen. Hij zei tegen Cruijff hierover: "Ik moet nu bijvoorbeeld zelf aanvoelen of de remmen niet oververhit raken. Tijdens het rijden heb ik er dus een taak bij gekregen. Daarom is de stand van mijn hoofd tijdens die reactietraining zo belangrijk. Ik moet over mijn stuur naar de baan blijven kijken en tegelijk zo veel mogelijk in zo min mogelijk tijd tot me nemen. Van de auto’s voor en achter me tot de informatie die ik op het beeldscherm in de cockpit krijg.'' Cruijff zei hierop: ''Wat dat betreft zijn ze hier toch verder dan in het voetbal. Voor ieder onderdeel is er een specialist, die met een op zijn werk wordt afgerekend. Het is in deze sport met een duidelijk wie er gefaald en wie er geleverd heeft.''
Ballen tonen